Naslovna RS/BiH Bijeljina Jedina devojčica u muškom zanatu

Jedina devojčica u muškom zanatu

Đurđina Čembić, učenica iz Bijeljine. U školskoj radionici testeriše, zavaruje i pravi metalne predmete.

UMESTO da tvituje, šeruje, lajkuje i deli napućene selfije po društvenim mrežama, kao većina ovovremenskih devojčica, Đurđina Čembić iz Ljeljenče, kao učenica trećeg razreda Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, u školskoj radionici testeriše, turpija i zavaruje komade metala i stvara nešto novo, korisno i upotrebljivo – metalne police za knjige, stolove, stalke za cveće…

Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ svake godine upiše oko hiljadu učenika na razna zanimanja, od mašinskog tehničara, elektrotehničara, informatičara do zanata metalske struke, varilaca, bravara, limara… Đurđina Čembić je jedina učenica, od hiljadu đaka, koja se odlučila za pravo muško zanimanje – za izučavanje bravarskog zanata.

– Ne mogu reći da je zanimanje bravara bio moj životni san, ali sticajem nekih okolnosti našla sam se tu, i kroz praksu, istinski zavolela ovaj zanat. Na početku školovanja svi su bili skeptični, smatrali su da devojka ne može podneti teret i sve ono što podrazumeva rad u radionici. U odeljenju imam 16 drugara koji su se na početku iščuđavali nad činjenicom da im „muški prosek“ kvari jedna devojčica. Nisu me dugo prihvatali, ali sada smo jedan tim – priča Đurđina.

Za nju je ovo sada sasvim normalna stvar, ali šta će biti kasnije, i šta će u životu raditi, još ne zna.

– Profesor praktične nastave Živa Makrin kaže da sam farbanje metala pretvorila u umetnost, a van škole, bavim se šminkanjem mojih drugarica i devojaka koje žele da izgledaju lepo i doterano za neku svečanost – kaže Đurđina.

DA PREDMETE I LjUDE UČINI LEPŠIM

POSLE tri godine školovanja, Đurđina kod kuće izuzetno kvalitetno ofarba metalnu ogradu, brusilicom naoštri alatke, zavari metalne predmete, uglača ih, oplemeni i ulepša. A, kad zatreba i da prijateljicama sakrije poneku boru, produži trepavice i osmeh učini lepšim, Đurđina je uvek tu.

– Baš tako bih i želela u budućnosti, da moj posao bude da sve oko sebe, i predmete i ljude, učinim lepšim – poručuje vredna učenica Đurđina Čembić.

Izvor: Večernje novosti

Prikaži još vijesti
Load More In Bijeljina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽAN SAJAM ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Sinoć je u Ugljeviku, u okviru Vidovdanskih svečanosti,  održan  sajam ženskog stvaralaštv…