Naslovna RS/BiH Brčko Brčko: Sporan ratni staž policajaca

Brčko: Sporan ratni staž policajaca

Brčanski policajci, po slovu zakona, neravnopravni prilikom penzionisanja. Onima vezanim za Fond PIO RS, ratni staž obavezno uračunat.

Prema važećoj zakonskoj regulativi policijski službenici u distriktu Brčko koji ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, a imaju ratni staž, u zavisnosti od toga u koji entitetski Fond su im uplaćivani doprinosi, nalaze se u neravnopravnom položaju.

Ovo nam je potvrdio Srđan Blažić, šef Odeljenja za stručne i administrativne poslove u brčanskoj vladi, koji je naglasio da je za takvo stanje odgovorna entitetska zakonska regulativa.

– Policajci u Brčkom idu u penziju uvažavajući zakonske odredbe entitetskih zakona o penziono-invalidskom osiguranju. Policajcima, kojima se doprinos uplaćuje u Fond PIO RS, ratni staž se obavezno uračunava u dvostrukom trajanju, dok je policijskim službenicima kojima se doprinosi uplaćuju u federalni Fond PIO/MIO, ostavljeno na volju da li će im ratni staž biti uračunat ili ne. Ovi drugi u najvećem broju slučajeva odustaju od ratnog staža i zbog toga su policajci u neravnopravnom položaju – precizirao je Blažić.

On podseća da u ovakvoj situaciji nisu državni službenici u institucijama Distrikta, koji bez obzira na penziono-invalidske fondove idu u penziju u skladu sa Zakonom o državnim službenicima distrikta.

– Ovaj Zakon omogućava državnim službenicima da se odreknu ratnog staža, pa je rešenje za policijske službenike da se Zakon o policijskim službenicima uskladi sa brčanskim zakonom o državnim službenicima i da se i policijskim službenicima omogući da se lično izjasne o ratnom stažu – precizirao je šef Odeljenja Srđan Blažić.

Osim ove zakonom utvrđene neravnopravnosti, iz Pododeljenja za ljudske resurse koje za sve brčanske javne institucije vodi personalnu dokumentaciju, ukazuju na pomalo čudan odnos federalnog Fonda PIO/MIO prema pisanim zahtevima koje im upućuju iz ovog pododeljenja.

DVOSTRUKO OŠTEĆUJU BUDžET

Po evidencijama kojima raspolažu u Pododeljenju za ljudske resurse, ističe Ćulibrkova, trenutno se radi o desetak službenika policije za koje postoje približni podaci da imaju ispunjene uslove za penziju, ali zbog izostanka podataka iz federalnog Fonda oni su još u radnom odnosu.

Ovakvim zakonskim rešenjem federalni Fond penzijsko-invalidskog osiguranja u odnosu na Fond RS dvostruko oštećuje brčanski budžet. Najpre tako što ne isplaćuje penzije ljudima koji su po slovu zakona morali da budu u penziji, ali i zbog toga što se iz brčanskog budžeta za te osobe i dalje uplaćuju doprinosi za PIO.

– Nadležni iz federalnog Fonda PIO/MIO ne žele da službenim putem dostave podatke o osiguranicima iz javnih institucija Distrikta ovom pododeljenju. Podatke o visini radnog staža iz tog Fonda daju isključivo zaposlenicima. Zbog toga zavisimo od dobre volje zaposlenika, koji moraju da lično dostave uverenja o radnom stažu. S druge strane, Fond PIO RS na svaki naš zahtev odgovori sa tačnim podacima – rekla nam je Arijana Ćulibrk, šef ovog pododeljenja.

Prikaži još vijesti
Load More In Brčko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

AMATERSKA FUTSAL LIGA „UGLJEVIK 2018“

U organizaciji KMF Ugljevik, pod generalnim pokrovitljstvom Opštine Ugljevik, i ove godine…