Naslovna RS/BiH Brčko Брчко: 30 кућа огрожено од клизишта

Брчко: 30 кућа огрожено од клизишта

Тридесетак кућа у Брчком је угрожено од бројних клизишта која су активирана посљедњих дана усљед отапања снијега.

Многа су настала прије три године током катастрофалних поплава и наставила да се шире због великих количина влаге.

Брдо на коме је и кућа Илије Илића из Горње Скакаве, почело је да клизи још 2014. у великим поплавама. Након отапања снијега, ових дана,клизиште је поново кренуто, па су и темељи од кућне ограде почели пуцати.
Сјеверно подручје уз Мајевицу најугроженије је у Брчком због одрона. Само у Горњој Скакави их је осам, од којих пет угрожава саме куће.
На подручју Брчког регистровано је око 130 клизишта, али је шест најризичнијих по становништво. Влада Дистрикта ће за санацију четири најопаснија из овогодишњег буџета обезбиједити 500 хиљада марака.
– За само четири клизишта смо урадили геотермичка истраживања, остало је да се ураде пројекти и усвајањем буџета, могу да крену у санацију клизишта, појашњава Мухамед Гибић, шеф Сектора Цивилне заштите, Брчко.
Случај у Рашљанима је посебан. Надлежни процјењују да би за санцију брда које клизи према шест објеката потребно издвојити око два милиона марака, иако је вриједност тих објеката око 300 хиљада марака.
– Ми ћемо дати приједлог Влади да они изврше дислокацију тог становништва у нека друга мјеста, да им плате да могу себи куће направити, каже Гибић.
У Цивилној заштити очекују да ће средства за ове потребе бити на располагању већ за два мјесеца, када би почела санација брчанских одона.

(RTRS)

Prikaži još vijesti
Load More In Brčko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

OTVOREN X MEĐUNARODNI MUZIČKI FESTIVAL „DANI HARMONIKE“

Deseti Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, koji će okupiti 400 takmičara iz…