Naslovna Region Srbija OTKRIVAMO Zašto Rusi GURAJU kandidaturu Nikolića

OTKRIVAMO Zašto Rusi GURAJU kandidaturu Nikolića

Tomislav Nikolić za kandidaturu na mesto predsednika Srbije ima podršku Moskve, saznaje „Blic“. Za njegovu predizbornu mašineriju Rusi su spremni da daju i 20 miliona evra.

Da li će se Nikolić i zaista kandidovati ili ne, još nije zvanično potvrđeno. Međutim, bilo da iz vladajuće partije poteknu dva kandidata, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, ili to na kraju ne bude slučaj, činjenica je da posle ovog prodrmavanja unutar SNS, najjednostavnije rečeno – u Srbiji više ništa neće biti isto.

Prema saznanjima „Blica“, glavni Nikolićev čovek u začetku izgradnje odnosa sa Rusima bio je njegov lični prijatelj, savetnik u Predsedništvu i bivši ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić. On je blizak prijatelj ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, jednog od najbližih dugogodišnjih saradnika predsednika Rusije Vladimira Putina.

– Mrkić i Lavrov se znaju dugo, oko dve decenije. Njihovo prijateljstvo datira još iz vremena kada nisu bili na visokim funkcijama kao što je to sada slučaj – kaže „Blicov“ izvor iz diplomatskih krugova.

Nikolić nije ostao samo na ovoj relaciji, već je svoje odnose sa Moskvom potom nadograđivao.

Međutim, osim proruskih stavova, šta je to što je baš Nikolića kandidovalo kod Rusa da zaigraju na njega?

Kako za „Blic“ kaže strani visokopozicionirani diplomata, ne može se samo prosto reći „reč je samo o dobrim kontaktima“ ili „Nikolić je skloniji Moskvi nego Berlinu i Vašingtonu“.

– Sadašnji predsednik Srbije nikada nije izneverio nijedan dogovor. Takođe, on je uvek na liniji onog što Moskva želi – kaže naš sagovornik.

Međutim, Moskvi i odgovara da u Srbiji bude na vlasti političar koji nema dobre konekcije na Zapadu.

– Time se Srbija drži u jednoj poziciji i služi Rusiji kao poligon i talac u spoljnoj politici – kaže diplomata sagovornik „Blica“.

Narušavanje odnosa na relaciji Moskva – Vlada Srbije počelo je oktobra 2014. Dok većina političara sredinu oktobra pamti po dolasku Vladimira Putina u Beograd i vojnoj paradi, u Moskvi je, međutim, drugačije. Za tamošnju administraciju je jedino bitno da tada nije potpisan obećani sporazum po kojem ruski humanitarci i osoblje centra u Nišu imaju status koji imaju i NATO vojnici u državama članicama saveza. Sporazum je na nagovor jedne značajne zapadne države povučen noć pred Putinov dolazak.

Nikolić je isprva i zbog stava Moskve žestoko želeo da se kandiduje. Potom je pre oko dve nedelje potpuno odustao i bio stava da diže ruke od svega osim da obezbedi za sina poziciju. Međutim, uz dodatnu sugestiju Rusa, vraća se u igru i postavlja visoke zahteve. Na mnoga pitanja biće lakše odgovoriti posle današnje sednice Glavnog odbora SNS.

Nikolić: I dalje čekam dogovor s Vučićem

– Ja i dalje čekam dogovor s Vučićem. Pre toga neću doneti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga da stavljam pred svršen čin. Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju reč, mada je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena da sačeka dogovor i zajedničku izjavu koju smo obećali građanima. Ovako se ponašam zato što volim Srbiju, a ne vlast – rekao je Tomislav Nikolić.

Nikolić je na svom Tviter profilu ranije objavio fotografije sa proslave Dana državnosti ispod kojih je napisao: „Nema uzmicanja ni povlačenja“.

Izvor: Blic

Prikaži još vijesti
Load More In Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

APEL ZA POMOĆ MALOJ TEODORI IZ UGLJEVIKA

Šestogodišnjoj djevojčici Teodori iz Ugljevika, kojoj je dijagnostifikovana cerebralna par…