Naslovna Ugljevik Aktuelnosti OTVORENA IZLOŽBA „BELEZI VELIKIH ZLOČINA“

OTVORENA IZLOŽBA „BELEZI VELIKIH ZLOČINA“

U Galeriji Centra za kulturu „Filip Višnjić“ u Ugljeviku danas je otvorena izložba „Belezi velikih zločina“ Muzeja žrtava genocida iz Beograda, koja je prvi put organizovana u Republici Srpskoj.Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava Veljko Đurić Mišina rekao je da izložbu čine djela umjetnika Milića od Mačve, Milenka Mihajlovića, Vesne Tatar, Slavenke Kovačević Tomić. 

Prema njegovim riječima, izložba prikazuje pokolj u Jasenovcu, na Kozari, stradanja u zloglasnoj raciji u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, akciji „Oluja“ i druga stradanja srpskog naroda.

„Ova izložba predstavlja sjećanja na velike tragedije Srba u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali i posljednjem odbrambeno-otadžbinskom. Želja nam je da ovom zbirkom slika pokažemo da postoji više načina da se pokaže sjećanje na prošlost, ne samo putem dokumentarnih filmova, nego i likovnim postavkama“, rekao je Mišina.


On je napomenuo da se Muzej žrtava genocida i bavi proučavanjem stradanja srpskog naroda, Jevreja i Roma na prostorima bivše Jugoslavije.

Mišina je najavio uskoro i realizaciju projekta „Istorija Srpske pravoslavne crkve“ u deset televizijskih epizoda.

Direktor ugljevičkog Centra za kulturu Predrag Vujević rekao je da ovakve izložbe postoje „jer narod koji zaboravi svoju istoriju nema budućnost“.

„Naš posao je i da, osim aktivnosti koji se tiču razvoja kulture, sačuvamo od zaborava istoriju stradanja srpskog naroda, te da to prenosimo na mlađe generacije“, dodao je Vujević.

On je istakao dobru saradnju sa Muzejom žrtava genocida iz Beograda i napomenuo da će izložba „Belezi velikih zločina“ biti otvorena narednih deset dana.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra „Mihailo Petrović Alas“ iz Ugljevika.

Muzej žrtava genocida iz Beograda postoji 20 godina i ima oko 300.000 fotografija u digitalnoj verziji, 200.000 dokumenata i 6.500 knjiga.

Mišina je jedan od najvećih poznavalaca istorije Srpske pravoslavne crkve, radio je dokumentarne filmove o patrijarhu Germanu, patrijarhu Varnavi i dokumentarni film „Pakao Nezavisne Države Hrvatske“.

Prikaži još vijesti
Load More In Aktuelnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Ugljevički učenici danas i sutra polažu malu maturu

Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, koji je usvojen u maju prošle godine, danas j…