Naslovna Ugljevik Aktuelnosti Šestogodišnjak virtuoz na harmonici

Šestogodišnjak virtuoz na harmonici

Mali virtuoz, čudo od djeteta, samo su neki od epiteta kojim muzički stručnjaci kite Đorđa Perića, polaznika Muzičke škole „Kornelije Stanković“ u Bijeljini. On sviranjem harmonike ostavlja bez daha sve koji ga vide i čuju, a tek mu je šest godina.

Đorđe je počeo svirati sa 4 godine klavir, tada je već imao i prvi nastup, a sa 5 godina je  počeo da svira harmoniku. Đorđevo interesovanje za muziku nije slučajno – krivac su muzički geni.

Naime, Djordjev  otac  Slaviša Perić  jedan je od najpriznatijih svjetskih pedagoga i umjetnika na harmonic , direktor Muzičke škole „Korenlije Stanković“, dok je njegov pradjed  takođe svirao harmoniku i violinu.

Mali Đorđe do sada je bio na 12 takmičenja. Takmičio se u Srbiji ( Beograd, Smederevo, Pančevo,Loznica, Aranđelovac), Austriji (Grac, Gleisdorf) , Hrvatskoj (Pula), Sloveniji (Portorož) i BiH (Ugljevik “Dani harmonike”). Na svim  nabrojanim takmičenjima ovaj mladi talentovani muzičar je bio pobjednik u svojoj kategoriji, osim u  na takmičenju u Puli gdje je osvojio drugo mjesto.

Đorđe je nedavno  snimio i muzički spot sa svojim ocem, na šta je posebno ponosan. Spot  nosi naziv  „Snovi stvaraju budućnost“, u kojem on u većem dijelu spota glumi oca kada je bio mali.

Spot je sniman  na raznim mjestima, u Gracu, Beogradu, Ovčarsko – Kablarskoj klisuri, Ugljeviku…

O snimanju spota Đorđev otac kaže:  Spot „Snovi stvaraju budućnost“ snimio sam sa svojim sinom i želio sam da da bude takav da svako može da ga doživi na svoj način. Konkretno ovo jeste moja priča, ja sam zarad ljubavi prema muzici i prema harmonici otišao da se školujem u inostranstvo, tako da negdje ima taj autobiografski dio, ali suštinski je to priča svakog čovjeka koji ima neku strast i koji za njom ide, tu nema granica. Ovo je priča i o pozitivnim uzorima i pravim tradicionalnim vrijednostima“.

On je svoj prvi spot „Libertango“  uradio prije više od 10 godina, u Ukrajini sa svojim profesorom Vladimirom Murzom.

Kako kaže snimanje spota je trajalo duže, ne zbog toga sto je ovaj projekat  imao neke pretjerane zahtjeve, već zbog toga sto je njime želio dočarati protok vremena, različitost lokacija, nekih značajnih mjesta njegovog sazrijevanja.

„Jedan od najvažnijih i najljepših kadrova u spotu je posljednji kadar koji prikazuje mjesto koje me je negdje i definisalo,  mjesto mog porijekla, a to je uvijek najbitnije“, kaže Slaviša  koji je rođeni Ugljevičanin.

Malom Đorđu je snimanje spota sa ocem bilo veoma zabavno i tvrdi da će

nastaviti da svira harmoniku, jer je to instrument koji voli. Već je uveliko počeo da se sprema za nova takmičenja, gdje će se, kako kaže, potruditi da osvoji  sve prve nagrade.

„Harmonika je instrument sa kojim se identifikujemo, dio je naše tradicije, ali je možda danas nezasluženo svedena mahom na kafansku muziku, a zaslužuje mnogo više. Moje školovanje i nadograđivanje je bilo ne samo zarad moje lične ljubavi prema ovom instrumentu već i u svrhu toga da mladim generacijama danas  mogu da pokažem i da ih naučim o mogućnostima i raznolikosti muzike koja može da se stvara ovim instrumentom, “ kaže Slaviša koji je u svom slučaju pokazao da je muzika ne samo stvar gena, nego i proizvod velike ljubavi prema njoj i putem koje  snovi zaista stvaraju budućnost.

Piše: Snežana Milošević

Prikaži još vijesti
Load More In Aktuelnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

ODRŽANO III TAKMIČENJE ŠKOLICA SPORTA U UGLJEVIKU

Danas je u Ugljeviku održano takmičenje školica sporta na kome su svoje vještine i sportsk…