Naslovna Ugljevik Kultura INTERVJU SA LANETOM GUTOVIĆEM

INTERVJU SA LANETOM GUTOVIĆEM

Velikan srpskog glumišta Lane Gutović boravio je u Ugljeviku kada je premijerno izveo monodramu „Ukrađena ličnos“ i razgovarao za portal Ugljevik vijesti.

Aposulutna premijera u Ugljeviku monodrame “Ukrađena ličnos“

„Naslov predstave izveden je iz jedne rečenice glavnog lika. On se žali međunarodnoj komisiji i EU, te traži odštetu jer je potpuno ojađen i ukradena mu je ličnost. Na kraju predstave poručuje da su nama svima `ukrađene` ličnosti. Večerašnja predstava u Ugljeviku je „apsolutna premijera“.

Nezaobilazan dio razgovora je kultni lik „Šojić“

„Šojić je lik koji je fundiran na folkloru koji sumljivo krase naš narod. U vrijeme socijalizma Šojić je bio obična baraba, čiji su dometi bili na nivou grebanja u preduzeću sitnih zadovoljstava, i taj domet se tu završio. Međutim, kako je vrijeme prolazilo i kako je država propadala po svim segmetnima i šavovima, Šojić je postajao sve značajniji, imao je jedan sistem razmišljanja i jednu metodologiju kojom je krao i uzimao, ništa se kod njega i u njegovoj ličnosti nije dogodilo zato što je on fiksiran u svom bezobrazluku, drskostima, glupostima, primitivizmu, Šojić niti raste niti pada ali u ovom slučaju država pada i zbog toga izgleda kao da Šojić napreduje. Tako da nije nikakvo čudo kada se pojavio u Narodnoj Skupštini, zato smo istog trenutka počeli da upoređujemo njegov lik i njegovu metodologiju, njegov način govora, njegov način razmišljanja sa načinom razmišljanja delegata koji su se pojavili tu pored njega.

Nema planove za budućnost jer kaže da je vrijeme takvo da se planira danas za sutra.

„Da imam manje godina vjerovatno bih imao neke planove, koji su dalekosežni sa daljim ciljevima, međutim, Vlasta Milosavljević i ja smo u godinama u kojima izbjegavamo da počinjemo čitanje romana u nastavcima, zato što nas vrijeme stiže i nema razloga nikakvog da imamo nekakve planove. Nije praktično planirati nešto na duže staze“.

lane_2

O saradnji sa Ugljevičkim Centrom za kulturu Lane je istakao da traje od 2007. godine kada je prvi put izvedena predstava „Obično veče“.

„U dobrim odnosima sam sa direktorom Centra za kulturu Predragom Vujevićem, zahvaljujući toj saradnji često dolazim i volim da dođem u Ugljevik. I ova saradnja će trajati dugo“.

 

Svako kopiranje teksta i fotografije bez odobrenja autora je kažnjivo!

Prikaži još vijesti
Load More In Kultura

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…