Naslovna Sport Košarka Srbija može da dobije pojačanje iz NBA lige!

Srbija može da dobije pojačanje iz NBA lige!

Srbija je jedna od retkih reprezentacija u evropskoj košarci koja je odolela porivu da angažuje inostrane igrače. Samo još Litvanija drži tu tradiciju. Stav Aleksandra Đorđevićaje bio jasan. Dok je on selektor stranci neće nositi vdres Orlova. Pa čak i kada se pominjala mogućnost da dres Srbije obuče Frenk Kaminski. Amerikanac iz NBA lige koji ima srpske krvi…

Ali to ne znači da Srbija ne bi mogla da dobije pojačanje iz inostranstva. Kada kažemo inostranstva, u obzir dolaze igrači sa stranim pasošima koji imaju srpske korene ili su rođeni u našoj zemlji ali su se kao igrači razvili u drugim zemljama. Jedan takav slučaj je bio Dejan Kravić, Srbin rođen u Mostaru koji je odrastao u Kanadi i prošao američki koledž sistem, a Đorđević ga je 2014. uvrstio na širi spisak. On je tada između Srbije i Kanade, izabrao Orlove… Prošao je deo priprema sa Srbijom ali se nije ispostavio kao pojačanje. Karijera ga je dalje vodila u Grčku i Holandiju gde nije odigrao na nivou potrebnom za novi poziv selektora.

U sličnoj situaciji se sada nalazi Stefan Janković. Momak rođen u Beogradu koji se sa četiri godine odselio sa porodicom u Kanadu. Tamo je počeo da trenira košarku, potom igrao u srdenjoškolskim takmičenjima, da bi po dve sezone proveo u koledž timovima Misurija i Havaja.

Ovog leta se prijavio za draft na kojem nije izabran, ali je u letnjoj ligi uspeo da se izbori za ugovor u NBA ligašu Majamiju i sledeće sezone će osetiti barut u najjačoj ligi sveta.

Janković je priznao da ima ponude košarkaških federacija Srbije i Kanade.

“Nisam još doneo konačnu odluku jer sam u kontaktima sa i sa Srbijom i sa Kanadom. Postoji interes sa obe strane. Ali zbog obaveza u Letnjoj ligi nisam mogao da se fokusiram na to pitanje ili da prođem pripreme sa nekom od dve reprezentacije”, kaže Janković.

Krilni igrače ne krije da je sa posebnom pažnjom pratio nastupe srpske reprezentacije i da je navijao za Orlove na minulim Igrama govoreći o njima u prvom licu množine.

“Gledati Srbiju na Olimpijskim Igrama je bilo sjajno. Velika je stvar doći do finala sa Amerikancima. Na prethodnih nekoliko turnira smo stizali do finala protiv Amerikanaca i to daje dodatnu motivaciju”.

Iako nije još doneo odluku čiji poziv će da prihvati, ne ostavlja dilemu da li želi reprezentativnu karijeru.

“Želim da igram za reprezentaciju u budućnosti. Srbije ili Kanade? Ne znam još…“

Srbija je svetski i olimijski vicešampion, u samom je vrhu svetske košarke i predstavlja izazova za svakog igrača. Kanada ipak nije ta klasa iako ima nekolicinu igrača iz NBA liuge među kojima su i zvučlna imena poput Endrjua Viginsa ili Tristana Tompsona. Poput Austraije mogla bi u budućnosti da bude selekcija koja će iznenaditi…

Izvor: mozzartsport

Prikaži još vijesti
Load More In Košarka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…