Naslovna Region Hrvatska Orešković: Uhapšeni u Beogradu nije hrvatski špijun

Orešković: Uhapšeni u Beogradu nije hrvatski špijun

Zagreb – Hrvatski premijer u tehničkom mandatu Tihomir Orešković rekao je da osoba koja je uhapšena u Beogradu nije hrvatski špijun i da vjeruje da je riječ o „srpskoj provokaciji“.

Orešković kaže da ga je o tome obavijestio direktor Bezbjednosno-obavještajne agencije Danijel Mrkić.

„Znamo da je bio major JNA i da se u vrijeme Domovinskog rata borio na srpskoj strani“, rekao je Orešković za HRT.

Hrvatski ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Miro Kovač rekao da je Hrvatska do sada nije dobila zvanično obavještenje Srbije o hapšenju hrvatskog državljana pod optužbom za špijuniranje.

On smatra da je riječ o „trećerazrednoj epizodi sapunice“ koja je plasirana u medije i nekoj vrsti „cirkusa žKoloradož“.

„Od juče smo u stalnom kontaktu sa hrvatskim predstavništvom u Srbiji. Naša ambasada u Beogradu, uprkos insistiranju, do sada nije dobila od Vlade Srbije nikakvu informaciju, tako da o tome zvanično ne znamo ništa“, rekao je Kovač novinarima u Bratislavi.

On je izrazio uvjerenje da će se „strasti u Srbiji smiriti“, dodajući da je taj stav danas prenio i ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću, koji u Bratislavi učestvuje na sastanku šefova diplomatija članica EU sa ministrima iz zemalja kandidata.

„Rekao sam kolegi Dačiću da ne želimo učestvovati u nekoj jeftinoj sapunici. Idemo ozbiljno da radimo. Ja se tako ponašam, a to očekujemo i od kolega u Srbiji“, rekao je Kovač.

Predsjednik SDP-a i nekadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da ne može da komentariše hapšenje hrvatskog agenta u Beogradu, navodeći da ne zna kakve bi tajne on mogao da oda.

„Možda recept kako se prave leskovačke pljeskavice“, rekao je Milanović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je sinoć da su pripadnici Bezbednosno-informativna agencija uhapsili muškarca osumnjičenog za špijunažu.

Iz tužilaštva navode da uhapšeni ima državljanstvo Srbije i Hrvatske i da je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, a zatim mu je prebivalište bilo u Srbiji.

„Večernje novosti“ pišu da je riječ o Čedi Čoloviću /57/, penzionisanom majoru nekadašnje Vojske Republike Srpske Krajine, koji je Hrvatskoj prodavao informacije na osnovu kojih su optuživani srpski oficiri i vojnici za ratne zločine.

List navodi da je Čolović uhapšen u okolini Beograda dok se spremao da pobjegne u Hrvatsku, jer mu je dojavljeno da je otkriven.

Prikaži još vijesti
Load More In Hrvatska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PREPORUČUJEMO

Priče iz ordinacije dr Dragić : Alergijske reakcije kod ujeda pčela i stršljena

U poslednje vrijeme se u ordinaciji dr Dragić, kao i u većini službi Hitne medicinske pomo…